Krijg je voor zorg en ondersteuning te maken met de gemeente?
Dan is de gemeente verplicht om gratis cliëntondersteuning te regelen voor jou.

Een cliëntondersteuner is iemand die jou helpt met je contact met de gemeente.

Het is iemand die ‘onafhankelijk’ is. Dat betekent dat hij geen verbinding heeft met de gemeente of een andere organisatie. De cliëntondersteuner is er echt voor jou.

Wat doet de cliëntondersteuner?

De cliëntondersteuner geeft bijvoorbeeld informatie of advies over problemen of vragen waar je zelf niet uitkomt. Ook niet samen met de mensen om je heen. Hij kan dan korte tijd met je meedenken. Vaak kom je er dan samen uit en is verdere zorg en ondersteuning niet nodig.

Een cliëntondersteuner kan je ook helpen om je sterker te voelen. Hij kan samen met jou kijken hoe je meer zelf kunt doen. En hij denkt mee over hoe je de zorg en ondersteuning kunt krijgen die bij jou past. Bijvoorbeeld bij wonen, werken, naar school of dagbesteding gaan, zorg en jeugdhulp. Een cliëntondersteuner kan ook helpen als je problemen hebt met geld, bijvoorbeeld als je schulden hebt.

Rol van de gemeente

De gemeente moet er voor zorgen dat je heel gemakkelijk cliëntondersteuning kunt krijgen. Het is niet de bedoeling dat je daar eerst ingewikkelde formulieren voor moet invullen. Of dat je eerst een indicatie moet aanvragen. Niet alleen mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben, moeten gemakkelijk cliëntondersteuning krijgen. Ook hun familieleden hebben daar recht op

Contact opnemen met een cliëntondersteuner

Wil je graag in contact komen met een cliëntondersteuner? Kijk dan op de website van de gemeente waar jij woont. Je kunt de gemeente ook bellen om dit te vragen.