“Ga een belangrijk gesprek niet alleen aan”
Sommige gesprekken zijn te belangrijk om zonder goede voorbereiding of zonder hulp van een ander te voeren. Dat geldt ook voor de herkeuring voor Wajongers. Bert (33) had dit gesprek bij het UWV achteraf gezien anders aangepakt. “Je moet duidelijk kunnen vertellen wat jij wilt, maar dat ging niet goed.”
Tussen 2015 en 2015 herkeurt het UWV alle mensen met een Wajong-uitkering. Mensen met arbeidsvermogen krijgen begeleiding bij het vinden van werk. Ook Bert heeft een Wajong-uitkering. Hij woonde een tijd onder begeleiding, maar tegenwoordig woont hij zelfstandig. Hij heeft geen hulpverlening meer nodig. Bert wil graag aan de slag in de hulpverlening. Hij wil allerlei losse cursussen en trainingen volgen. En uiteindelijk liefst een echte MBO-opleiding volgen. Een tijdje geleden meldde hij zich aan als aspirant-gespreksbegeleider van Zorg Verandert.
Ik volg graag mijn eigen pad
Tijdens de training voor gespreksbegeleiders oefenden de deelnemers een dialooggesprek. Het verhaal van Bert fungeerde als casus. “Dat gesprek was een drama. Ik kreeg voor mijn gevoel niet de kans mijn verhaal te doen. Ik heb duidelijke ideeën over wat ik wil gaan doen met mijn leven en hoe ik daar wil komen. Het UWV stelde me in dat gesprek voor een keuze: óf zelf werk zoeken of werk zoeken met behulp van een jobcoach. Maar ik volg graag mijn eigen pad. Ik kon dat niet goed duidelijk maken.”
Bereid je goed voor
“Wat ik geleerd heb van de dialoog? Dat ik goed bezig ben. En dat ik inderdaad de weg moet volgen die ik zelf wil gaan. Ik heb er mensen leren kennen die kennis van zaken hebben en bij wie ik terechtkan. Want het is verstandig om zo’n belangrijk gesprek niet alleen aan te gaan. Verder is het belangrijk dat je goed kunt vertellen wat jij graag wilt. Bereid je ook daar goed op voor. En neem ondersteunend bewijs mee, zoals een brief van je psycholoog of huisarts. Bij een volgend gesprek pas ik dat allemaal zeker toe.”