Sinds een jaar draait in de Haagse wijk Mariahoeve een eetgroep. Hier ontmoeten mensen met én mensen zonder een GGZ-achtergrond elkaar. Het is een idee van Adriaan Rietveld. Tijdens de workshop ‘Welke stap zet jij?’ zette hij nieuwe stappen op papier.

Adriaan heeft zelf een GGZ-achtergrond. Na een jarenlange alcoholverslaving gaat het nu heel goed met hem. Regelmatig bezoekt hij de bijeenkomsten van Pink Donut, met vertegenwoordigers van de cliëntenraden en cliënten van de Parnassia Groep. Samen bedenken ze activiteiten en helpen ze met de uitvoering hiervan. “De bijeenkomsten zakten in. We bespraken te weinig inhoudelijke zaken en er kwamen te weinig ideeën los. De workshop ‘Welke stap zet jij?’ moest daar verandering in brengen.”

Eetgroep in de wijk

In de workshop gingen de deelnemers aan de slag met hun wensen en verlangens voor andere mensen met een GGZ-achtergrond. De een wilde zich inzetten voor jeugdige daklozen, een ander voor allochtonen met een GGZ-achtergrond. Zelf is Adriaan al enige tijd druk met het opzetten van eetgroepen in de wijken. “Er zijn nogal wat vooroordelen tegen mensen met een GGZ-achtergrond. Met de eetgroepen wil ik ontmoetingen tot stand brengen, zodat stigma’s kunnen worden doorbroken.”

Subsidie van de gemeente

Inmiddels draait de eetgroep alweer een jaar succesvol, met subsidie van de gemeente Den Haag en met ondersteuning van Vóór Welzijn. Wekelijks komen er gemiddeld twintig mensen mét en zonder GGZ-achtergrond. Sinds kort is er ook een eetgroep in de wijk Segbroek. Ook de stichting Achterban Werkt is een eetgroep begonnen. “Het is mijn grote wens om uiteindelijk in elke wijk van Den Haag een eetgroep te hebben.”

Stap voor stap uitbreiden

Tijdens de workshop zette Adriaan nieuwe stappen op papier. Stappen die hij al in zijn hoofd had. “Ik ontwikkel de eetgroepen samen met het Haags Steunsysteem (HSS). Dat moet stap voor stap gebeuren en we moeten er niet te veel mensen tegelijk bij halen, anders wordt het te onoverzichtelijk. Eerst moeten we zoeken naar geschikte locaties met een ruime keuken en een ruimte die kan worden gebruikt als eetzaal. Daarna moeten per groep een ‘startkapitaal’ van circa € 100,00 zien te vinden. Na de eerste aanloop zou het mooi zijn als een paar wijkbewoners bereid zijn de groepen draaiende te houden.”

Van waarde zijn

Voor zijn eigen leven heeft Adriaan op dit moment geen wensen. “Het gaat goed met me. Een aantal jaar geleden had ik nog de wens om mijn verslaving onder controle te krijgen. Dat is nu gelukt. Trouwens, als je droomt voor een ander, droom je eigenlijk voor jezelf. Want het is belangrijk dat je van waarde kan zijn voor een ander. Dat is een goede dagbesteding een stuk beter dan thuis zitten en nietsdoen.”