Vallen is de belangrijkste oorzaak van letsel door een ongeval bij ouderen. Tijdens een bijeenkomst Mij & Zorg (in samenwerking met de ouderenorganisatie PCOB) sprak een alleenstaande oudere vrouw daarover haar ongerustheid uit.

Hoe ouder we worden, hoe groter het risico op vallen. Onderzoek wijst uit dat 20 tot 30 procent van de ouderen minstens een keer per jaar valt. Circa 15 procent van hen valt zelfs meerdere keren per jaar. Miranda Wesselink, beleidsadviseur bij de PCOB en programmamanager van Mij & Zorg: “Omdat ouderen steeds langer thuis wonen, maken veel ouderen zich ongerust over de gevolgen van een val. Tijdens een bijeenkomst van Mij & Zorg vertelde een mevrouw dat ze echt bang was om te vallen. Want stel dat ze bij die val buiten bewustzijn zou raken, hoe moest ze dan alarm slaan? Ze maakte zich echt zorgen.

Personenalarmsysteem met valdetectie

Een andere deelnemer kwam met de oplossing: een personenalarmsysteem met valdetectie. Dit apparaat detecteert automatisch een eventuele val, waarna het een alarmboodschap uitzendt. Dit is niet alleen zinvol in geval van bewusteloosheid, maar ook in situaties waarbij de bewoner vergeet de hulpknop in te drukken. Zo’n apparaat kan het zelfvertrouwen en de gemoedsrust vergroten.

Altijd de mobiele telefoon op zak

Een personenalarmsysteem is niet goedkoop. Wat te doen? Een vrouw vertelde dat ze in elk van haar pyjama’s een zak had genaaid waar haar mobiele telefoon inpast. Als ze dan ’s nachts naar het toilet moet, heeft ze in elk geval een telefoon bij zich. Voor het geval dat er iets gebeurt.

Lees ook over: