Wilt u zorg of ondersteuning aanvragen bij een instantie? Lees dan deze tien tips:
- Vraag aan wat u nodig heeft. Ga dus niet zelf al bedenken waar het eventueel minder of meer kan;
- Denk aan wat u wilt leren en wat u wilt bereiken;
- Denk vooruit;
- Vertel niet alleen wat u wél kunt, maar ook wat u niet kunt;
- Beschrijf uw gezinssituatie;
- Denk goed na of u bij de aanvraag wel of niet de hulp laat noteren die u vrijwillig krijgt van buren, familie of vrienden (mantelzorg);
- Is uw mantelzorger (partner, ouders/verzorgers) oververmoeid? Of dreigen ze oververmoeid te raken? Vraag dan een verklaring van de huisarts;
- Beschrijf wat er gebeurt omdat u nu geen hulp krijgt;
- Vindt u het moeilijk om op te schrijven wat u nodig heeft aan zorg of ondersteuning? Doe dit dan samen met iemand die u goed kent, zoals uw partner, vader of moeder;
- Wacht niet te lang met het indienen van uw aanvraag; ook als u denkt dat u het nog wel even redt zonder zorg of ondersteuning.
Toelichting bij de tips:
ad. 1. Vraag aan wat u nodig heeft
Ga dus niet zelf al bedenken waar het eventueel minder of meer kan. Heef u twaalf uur verzorging nodig in een week met slechte dagen? Vraag dan 12 uur aan. Want dat is wat u nodig heeft; niet meer en niet minder.
ad. 2. Denk aan wat u wilt leren en wat u wilt bereiken
Vraag de zorg of ondersteuning aan die u nodig heeft om te leren en te bereiken wat u wilt.
ad. 3. Denk vooruit
Een indicatie voor zorg of ondersteuning is geldig voor 1 jaar óf voor een aantal jaren. In een jaar heeft u vast niet alleen goede dagen, maar ook slechte dagen waarop u misschien meer zorg of ondersteuning nodig heeft. En ook tijdens vakanties en als u ziek bent, heeft u vaak meer zorg of ondersteuning nodig dan anders.
ad. 4. Vertel niet alleen wat u wél kunt, maar ook wat u niet kunt
Als u vooral vertelt wat u wél kunt, dan denkt de medewerker van de instantie misschien dat u weinig zorg nodig heeft. Het is misschien niet leuk om te vertellen wat u niet kunt, maar probeer toch zo duidelijk mogelijk te beschrijven hoe het echt zit met u. En stel uzelf eens de volgende vraag: als u een hele week alleen thuis bent, wat heeft u dan nodig?
ad. 5. Beschrijf uw gezinssituatie
Met wie woont u in één huis? Dan wordt het voor de mensen die uw aanvraag moeten beoordelen duidelijker waarom u iets nodig heeft.
ad. 6. Denk goed na of u bij de aanvraag wel of niet de hulp laat noteren die u vrijwillig krijgt van buren, familie of vrienden (mantelzorg)
Weet u niet zeker of de hulp die u van hen krijgt, blijvend is? Geef dit dan aan bij de aanvraag.
ad. 7. Is uw mantelzorger (partner, ouders/verzorgers) oververmoeid? Of dreigen ze oververmoeid te raken? Vraag dan een verklaring van de huisarts
Zo’n verklaring is belangrijk voor het aanvragen van respijtzorg (tijdelijke zorg of begeleiding die bedoeld is om uw partner, ouders of andere verzorgers even op adem te laten komen).
ad. 8. Beschrijf wat er gebeurt omdat u nu geen hulp krijgt
Bij de aanvraag moet u omschrijven waarom u zorg nodig heeft. Dat lijkt lastig om te doen. Maar draai de vraag nu eens om: wat zou er gebeuren als u niet de hulp krijgt die u nodig heeft?
Ad. 9. Vindt u het moeilijk om op te schrijven wat u nodig heeft aan zorg of ondersteuning? Doe dit dan samen met iemand die u goed kent, zoals uw partner, vader of moeder
Uw partner of ouders/verzorgers kennen u heel goed en kunnen dus goed helpen.
Ad. 10. Wacht niet te lang met het indienen van uw aanvraag; ook als u denkt dat u het nog wel even redt zonder zorg of ondersteuning
Beter te vroeg dan te laat. Want er gaan weken en soms zelfs maanden voordat u de indicatie heeft en u de zorg of ondersteuning krijgt die u nodig heeft.